Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Ziua Mondială a Accidentului vascular cerebral - 2018

Educație pentru sănătate la Colegiul Naţional „Matei Basarab”

„Luni, 19 noiembrie 2018, elevii Colegiului Naţional „Matei Basarab” au fost gazde...

Hai cu noi la TRI BAL!

A început numărătoarea inversă! Duminică – 25 noiembrie 2018, de la ora 20.00, vă aștept...

Sesiune de diseminare a rezultatelor programului European Nursing Module – octombrie 2018

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” vă invită marți, 27 noiembrie 2018, ora 12.00...

Ziua Mondială a Diabetului - 2018

În fiecare an, data de 14 noiembrie, marchează Ziua Mondială a Diabetului, o campanie iniţiată...

 • Educație pentru sănătate la Colegiul Naţional „Matei Basarab”

  Marți, 20 Noiembrie 2018 19:05
 • Hai cu noi la TRI BAL!

  Marți, 20 Noiembrie 2018 17:43
 • Sesiune de diseminare a rezultatelor programului European Nursing Module – octombrie 2018

  Marți, 20 Noiembrie 2018 15:34
 • Ziua Mondială a Diabetului - 2018

  Miercuri, 14 Noiembrie 2018 15:07
Ziua Mondială a Accidentului vascular cerebral - 2018

Ziua Mondială a Accidentului vascular cerebral - 2018

Ziua Mondială a Accidentului vascular cerebral este marcată în fiecare an la data de 29 octombrie.

Tema aleasă pentru anul 2018 de către World Stroke Organization este: Up Again After Stroke (Iarăși în picioare după un accident vascular cerebral).

Aproximativ 80 milioane de oameni au suferit un accident vascular cerebral, iar peste 50 milioane de supraviețuitori trăiesc cu o anumită formă de invaliditate permanentă. În timp ce pentru mulți, viața după accidentul vascular cerebral nu va mai fi la fel, cu îngrijirea și sprijinul potrivit este încă posibilă o viață împlinită. După cum ne demonstrează în fiecare zi milioane de supraviețuitori ai accidentului vascular cerebral, este posibil să te ridici iarăși în picioare după un accident vascular cerebral. 

 Accidentul vascular cerebral este o cauză principală de deces în întreaga lume. Dar asta e doar o parte din poveste. Uneori, cea mai grea parte a unui accident vascular cerebral este sentimentul că ești singur. Dacă ați avut un accident vascular cerebral sau aveți grijă de cineva care s-a confruntat cu această problemă, un lucru este sigur - nu sunteți singuri!

La nivel mondial, sunt afectați peste 15 milioane de oameni în fiecare an, din care aproximativ șase milioane își pierd viața. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces la persoanele de peste 60 de ani și cea de-a cincea cauză de deces pentru cei cu vârste cuprinse între 15 și 59 de ani.

În Europa, AVC este a doua cauză de decese prevenibile, conform Eurostat. Şi în România, AVC reprezintă o problemă de sănătate publică, fiind a doua cauză de deces (54.000 pe an), după bolile cardiovasculare.

80% din cazurile de AVC pot fi prevenite, deoarece sunt provocate de factori de risc modificabili, precum hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială, alte boli cardiovasculare preexistente, nivelurile crescute de colesterol, fumatul, obezitatea, diabetul, lipsa activităţii fizice sau dieta defectuoasă. Dacă hipertensiunea arterială şi nivelul colesterolului sunt factori de risc a căror detecţie a intrat în rutina profesioniştilor din domeniul sănătăţii, fibrilaţia atrială rămâne în peste 60% din cazuri nedetectată, deşi circa o treime din AVC sunt datorate acestei aritmii cardiace.

 În acest context, Ziua Mondială a AVC (29 octombrie), inițiată de WSO în anul 2006, are ca scopuri principale creşterea gradului de conştientizare a modalităţilor de prevenire şi tratament a acestei afecţiuni şi asigurarea unei mai bune îngrijiri şi susţineri a supravieţuitorilor AVC.

(surse: https://www.worldstrokecampaign.org/; http://www.cnas.ro/post/type/local/mesajul-cnas-de-ziua-mondiala-a-avc.html)

 

prof. Raluca BRAD 


Media

Citit 112 ori Ultima modificare Luni, 29 Octombrie 2018 18:09
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

PARTENERI

brighton.jpgedu_ro.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG