Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Tehnici de îngrijire și aplicații în sala de demonstrație

Dragii noștri viitori elevi...

Sănătatea este bunul cel mai de preț de care avem nevoie pentru o viață armonioasă și frumoasă. Iar ...

VINO SĂ TE FORMEZI CA ASISTENT MEDICAL - cea mai căutată profesie de pe piața muncii

Profesia de ASISTENT MEDICAL îți asigură numeroase oportunități de angajare.  Asistentul medica...

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE BFKT - 2021

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE CALIFICAREA PR...

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE AMF - 2021

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII  PROFESIONALE CALIFICAREA ...

  • Dragii noștri viitori elevi...

  • VINO SĂ TE FORMEZI CA ASISTENT MEDICAL - cea mai căutată profesie de pe piața muncii

  • ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE BFKT - 2021

  • ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE AMF - 2021

cdavila 1 cover 1170x250 2020 3

Tehnici de îngrijire și aplicații în sala de demonstrație

Tehnici de îngrijire și aplicații în sala de demonstrație

Elevii clasei I - C, calificarea asistent medical generalist,  au avut oportunitatea de a beneficia de încă o sesiune de training susţinută de prof. Gelu Costache, în care au fost exemplificate şi exersate tehnici de manevrare şi manipulare a pacientului. Astfel, elevii au aplicat la sala de demonstraţii a şcolii cunoştinţele teoretice acumulate de-a lungul procesului educațional.

Cunoaşterea temeinică e tehnicilor şi exersarea lor reprezintă o condiţie absolut necesară pentru a preveni atât accidentarea pacientului, dar şi a asistentului medical. Cu atât mai mult cu cât necesitatea manevrării şi manipulării survine permanent pe tot parcursul procesului laborios de îngrijire a omului.

Manevrarea pacientului reprezintă un factor de risc semnificativ pentru apariţia afecţiunilor musculoscheletale în rândul personalului medical, fiind una dintre cauzele majore ale accidentelor datorate suprasolicitărilor, această sarcină fiind considerată ca foarte solicitantă pentru coloana vertebrală.

Dintre tipurile de manevrări, repoziţionarea pacientului în pat şi ridicarea / transferul pacientului sunt considerate ca fiind cele mai frecvente cauze ale leziunilor determinate de manevrarea pacientului. Realizarea condiţiilor preliminare pentru o bună mobilizare / transfer necesare, suficiente şi interdependete, presupune cunoştinţe temeinice în tehnica medicală (evaluarea resurselor materiale), biomecanică şi semiologie (evaluarea stării şi resurselor pacientului), fizică, mecanică şi biomecanică (evaluarea resurselor cadrului medical), comunicare profesională (asigură cooperarea pacientului şi munca în echipă) şi, nu în ultimul rând, o bună cunoaştere a tehnicilor de îngrijire a pacientului.

Elevii anului I au participat cu entuziasm şi deosebit interes la exerciţiile ce au avut ca scop aprofundarea şi fixarea cunoştinţelor în ceea ce priveşte execuţia acestor tehnici.

În partea a doua a acestei sesiuni de training, elevul Vlad Năstase, anul III - C, calificarea asistent medical, coordonat de prof. Cristina Costache, a susţinut demonstraţii privind acordarea primului ajutor în cazul victimei inconștiente (resuscitarea cardiorespiratorie), primul ajutor în cazul obstrucţionării căilor aeriene (manevra Heimlich). Totodată elevii au fost organizaţi pe grupe de lucru pentru a exersa tehnicile prezentate.

 

prof. Cristina Costache

prof. Gelu Costache

Citit 185 ori Ultima modificare Joi, 08 Iulie 2021 13:15
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG