Luna octombrie a adus o apariție editorială care va captiva publicul prin complexitatea și ineditul temei alese.

Raluca SIMION, profesor de Psihologie și coordonator al Comisiei Proiecte și Programe Internaționale din cadrul școlii noastre, a publicat prima sa carte. Teza de doctorat, cu tema „Stres si anxietate – diagnoza și terapia unificatoare prin Tehnica Fractalilor”, reprezintă rezultatul muncii și pasiunii sale din ultimii cinci ani. Cu această ocazie, o felicităm și îi dorim mult succes în continuare!

 

Scurtă descriere

Doctor în psihologie, psihoterapeut experiențialist, cu master și formare în Psihodiagnoză, Psihoterapie Experiențială Unificatoare (P.E.U.) și Dezvoltare personală, licențiată în Psihologie și Jurnalism, cu experiență în psihoterapia manifestărilor anxioase și a dependențelor emoționale / de substanțe, prin intervenția de grup și / sau individuală, dedicată adulților și adolescenților, Raluca SIMION este profund interesată de efectele socializării și comunicării asupra dezvoltării armonioase a fiecărei persoane.

Consideră că psihologul trebuie să fie aproape de sufletul oamenilor, dar și de natură. De aceea, explorează constant în ce mod relația cu mediul înconjurător poate contribui la bunăstarea psihică și aprofundează subiectul fractalilor, care a fascinat-o încă din perioada masterului.

Astfel, prin studiile asupra efectelor psihice ale fractalilor, a contribuit la validarea valențelor diagnostice și optimizatoare în diminuarea stresului și anxietății ale Tehnicii Fractalilor – o tehnică unică în lume și în România, de intervenție terapeutică experiențial-unificatoare. A prezentat și diseminat rezultatele cercetării asupra subiectului în cadrul publicațiilor și conferințelor de specialitate, naționale și internaționale (Franța, Turcia).

Un alt punct de interes pentru ea este cel al dependențelor și comportamentelor auto-distructive repetitive, ceea ce a dus la realizarea studiului ,,Psychonauts – a New Category of Drug Users Due to Spiritual and Autognosis Reason”, prin care a conturat profilul psihologic al consumatorului de droguri psihedelice, o categorie aparte de toxicomani, care a manifestat o atracție deosebită pentru terapia cu fractali.

 

Să iubești natura este usor, firesc, vine de la sine. Sau cel puțin așa este pentru mine.

Din prea multă iubire față de animale, plante și univers, nu m-am putut rezuma la simpla admirație a acestora și am dorit să cunosc mai mult.

Încă din adolescență, am înțeles că suntem asemănători cu ceea ce ne înconjoară și că puține lucruri sunt pur întâmplătoare. Prin încercările mele de a descoperi rostul meu pe pământ, am realizat că deși aparent diferiți, suntem identici, că totul este interconectat și viața se derulează după reguli interne, bine definite, în care haosul este doar o nouă șansă de evoluție, de schimbare.

Dar, ideile acestea erau doar intuițiile personale ale unei eleve de clasa a XI-a, așa că am început să mă documentez, să caut să-mi confirm că suntem cu toții uniți și că ceea ce pare întâmplător, are de fapt un scop, un sens și o ordine internă.

Din aproape în aproape, prin studiu, întrebări și citit, am ajuns la subiectul sensibil de dificil al geometriei și spiritualității.

În viziunea întelepților din antichitate, pământul nu este separat de om, ci este considerat însuși sufletul OMULUI – esența vieții. Prezența zincului, fierului, magneziului în organism ne confirmă că, cel puțin la nivel fizic, suntem totuna cu întreaga noastră planetă.

În 2014, când am început cercetarea din cadrul doctoratului, eram deja mutată de cinci ani în București, absolventă de Psihologie și Jurnalism, convinsă cu argumente științifice că avem aceeași esență, că molecula de ADN se regăsește în toate organismele vii și că atât psihic, cât și fizic suntem replici asemănătoare ale antecesorilor.

Însă, aveam o întrebare fără răspuns: Ce formă are realitatea, matrița, modelul primordial după care suntem construiți cu toții? Suferința, stresul și anxietatea sunt naturale?

Fractalii și cartea de față sunt doar o parte din răspuns și oferă direcții, indicații despre forma după / prin care am fost generați și cum putem să ne vindecăm sufletul cu ajutorul acestei forme ce pare să guverneze întregul univers.

 

Termenul fractal, specific matematicii, provine din latinescul ,,fractus”, care înseamnă rupt, frânt, fracturat, disipat și definește orice formă geometrică care poate fi descompusă la infinit în fragmente de mărimi aleatoriu alese, dar similare cu întregul. Partea conține întregul și întregul partea. Universul, natura și corpul uman abundă în astfel de forme cu un mod specific de dezvoltare și evoluție, prin iterație.

În psihologie, fractalul devine un instrument proiectiv, având proprietatea intrinsecă de a induce relaxare, care, folosit în paradigma Terapiei Unificării (T.U.), aplicată în Dezvoltarea Personală Unificatoare (D.P.U.) în grup, facilitează abordarea blocajelor, impasurilor existențiale și pattern-urilor dezadaptative.

Se dezvoltă, astfel, o nouă modalitate de intervenție terapeutică, prin Tehnica Fractalilor, ca formă de meditație ghidată cu suport imagistic de tip fractal și de meditație creator-transfiguratoare, realizată în scop psihodiagnostic și terapeutic.

Tehnica poate fi extinsă în afara cabinetului, deoarece implică și o latură psiho-educațională. Prin instruirea participanților să mențină un contact conștient cu fractalii din exterior și prin efectuarea unor exerciții specifice în situații anxiogene, aceștia își pot menține singuri calmul.

Lucrarea de față are caracter practic și orientativ pentru psihoterapeuți, dar și pentru persoanele care urmăresc să-și redobândească liniștea interioară și curajul de a-și trăi viața în mod autentic, deoarece prezintă fundamentele teoretice ale Tehnicii Fractalilor, susținute de prezentarea metodologiei și a rezultatelor obținute în cadrul demersului de explorare a valențelor sale diagnostice și optimizatoare, în diminuarea stresului și anxietății.” – a declarat prof. Raluca SIMION

 

prof. Raluca BRAD

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 218

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes