Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Premiul Nobel pentru Medicină 2019

Alege să devii Asistent de Farmacie!

Vei fi recunoscut ca profesionist! Vei avea un loc de muncă sigur, ȋntr-un mediu placut! Vei putea...

Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul?

Examenul de Bacalaureat nu trebuie să reprezinte un sfârşit de drum. Elevii care nu au promovat exam...

Ce ai de făcut dacă ai luat BAC-ul?

Susţinem, la fel ca şi în ceilalţi ani, că tinerii trebuie să fie motivaţi să devină persoane a...

Dragii noștri viitori elevi

Ați descoperit că aveți aptitudini pentru profesia de asistent medical și doriți să obțineți o calif...

  • Alege să devii Asistent de Farmacie!

  • Ce poţi face dacă nu ai luat BAC-ul?

  • Ce ai de făcut dacă ai luat BAC-ul?

  • Dragii noștri viitori elevi

cdavila 1 cover 1170x250 2020 3

Premiul Nobel pentru Medicină 2019

Premiul Nobel pentru Medicină 2019

Oamenii de ştiinţă Gregg L. Semenza, Peter J. Ratcliffe şi William G. Kaelin sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Medicină şi Fiziologie 2019, a anunţat Karolinska Institute din Stockholm – Suedia.

Cei trei cercetători au fost premiaţi pentru descoperirile privind „modul în care celulele percep şi se adaptează diferenţelor de nivel al oxigenului din mediu”.

William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au identificat mecanismele moleculare prin care sunt reglate la nivel genetic răspunsurile organismului la variaţiile nivelului de oxigen. Printre aplicaţiile descoperirilor lor se numără şi posibilitatea stopării dezvoltării diferitelor tipuri de tumori canceroase.

 

Comitetul Nobel: „Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă de secole, însă modul în care celule se adaptează la schimbările în nivelurile de oxigen a fost necunoscut până acum. Premiul Nobel de anul acesta este acordat pentru munca privind mecanismele moleculare, ce arată modul în care celule se adaptează la diferite surse de oxigen. Descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi și promițătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei și altor boli.”

 

William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute şi este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998.

Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville şi la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge şi s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard și a obţinut doctoratul din partea Şcolii de Medicină a Universităţii din Pennsylvania, în 1984. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke şi la Universitatea Johns Hopkins. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

 

Premiul Nobel pentru Medicină şi Fiziologie este decernat anual pentru descoperiri majore în domeniul medicinei şi al ştiinţelor naturii. Este una dintre cele cinci distincţii stabilite încă din 1895 prin testamentul chimistului suedez Alfred Nobel. Fondatorul premiului era interesat de progresul experimental în fiziologie şi a ţinut să marcheze astfel realizările din domeniu.

Săptămâna premiilor Nobel a debutat astăzi cu premiul pentru medicină. Va continua cu anunțarea premiilor pentru fizică (8 octombrie), chimie (9 octombrie), literatură (10 octombrie), pace (11 octombrie) şi economie (14 octombrie).

În anul 2018, Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină a fost câştigat de James P. Allison şi Tasuku Honjo pentru descoperirea unei terapii împotriva cancerului prin inhibarea reglării negative a sistemului imunitar.

(surse: mediafax.ro)

prof. Raluca Brad

Citit 669 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2019 21:28
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Galerie de imagini

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG