Adrian Cozma ( clasa II D – AMG ), participant la schimbul European Nursing Module la Taganrog Medical College din Rusia, ne-a transmis jurnalul activităților din prima săptămână.

„Vă voi povesti ce am făcut în primele zile petrecute în Taganrog, orașul în care s-a născut marele Anton Pavlovici Cehov, la 6.000 km depărtare de București.

 

Luni 07.05.2018

ora 8:00 – m-au așteptat voluntarii în fața hotelului pentru a mă conduce la Spitalul Clinic Orășenesc nr. 1 din Taganrog. Acolo ne aștepta coordonatoarea proiectului, profesor de engleză la Colegiul de Medicină din Taganrog.

Am urcat la etajul 6, pe Secția de Terapie 1. Acolo am întâlnit pacienți cu diferite afecțiuni: tromboză, ulcer, infarct sau AVC. Pe secție muncesc 2 asistenți medicali și 3 medici urgentiști.

Au sală pentru proceduri, unde pregătesc tot tratamentul pentru pacienți, începând cu perfuziile și terminând cu medicamentele.

Am observat o mare diferență față de România: asistenții medicali poartă halat la fel ca și medicii; la fel și studenții. În plus, toți trebuie să poarte bonete pe cap.

Am ajutat și eu, în sala de tratament, la pregătirea tratamentului perfuzabil pentru pacienți. Spitalul are mai multe secții: Cardiologie, Neurologie, Endocrinologie, 3 săli de operație, o secție de dializă, un laborator de analize, iar la parter există o policlinică.

 

Marți, 08.05.2018, am fost la practică de la ora 09.00 până la 12.00. A fost zi scurtă de muncă pentru că miercuri urma ziua Rusiei și toată lumea avea liber. Am pregătit, sub supraveghere, tratamentul și am fost la sterilizare pentru că doream să văd cum sterilizează instrumentele chirurgicale și materialele. Am observat diferențele și mi s-a părut interesant.

Am întâlnit asistenți care au avut răbdare să îmi povestească tot despre secție. Și medicii au fost la fel de amabili. Au foarte rar ocazia să interacționeze cu străini și, totuși, s-au comportat foarte bine cu mine.

 

Miercuri, 09.05.2018, a fost ziua Rusiei. M-am trezit de dimineață pentru că aveam tren la 6:30. Voiam să ajung într-un oraș la fel de mare ca populație cu orașul București. Orașul se numește Rostov pe Don și se află la 70 km de Taganrog. Don e denumirea râului care traversează orașul. Este unul dintre cele mai lungi râuri din Rusia. Orașul are 3 milioane de locuitori. Am mers să vedem parada națională, care se desfășura în centrul orașului, după care am fost în parcul de distracțiii.

Orașul se află în reamenajare deoarece va fi unul din orașele în care se va desfășura Campionatul mondial de fotbal. Tot orașul e în renovare și s-au construit stadioane foarte mari. Am vizitat Rostov Arena și mai multe muzee. Sincer, mi-a plăcut orașul!

La capitolul infrastructură, orașul Rostov stă mai bine decât Bucureștiul. Au foarte multe poduri, parcări și mijloace de transport.

 

Joi, 10.05.2018: am mers la alt spital, pe secția de balneofiziokinetoterapie și reabilitare. Am văzut în plus și tehnici de masaj. Mi-a fost prezentat tot spitalul, cu toate aparatele și bazinele cu apă, plus sala de gimnastică și salonul unde vin pacienții, după un infarct sau avc, și fac diferite exerciții. În alt salon au un fel de capsulă Spa. Capsula se folosește pentru pacienți ca taxicomani și alcoolici. Au și secție pentru terapie cu nămol.

Mi-a plăcut spitalul! A fost foarte interesant!

Am mers și la colegiu, unde mi-au prezentat toate clasele, laboratoarele și sălile de simulare pe manechin. Am avut ocazia să-i cunosc pe directorul școlii și directorul adjunc, profesori, medici de specialitate care predau module ca: boli infecțioase, cardiologie, ginecologie, pedagogie, istoria Rusiei, Pneumologie, chirurgie generală.

La colegiu poți sa vii și după clasa a 9-a, pentru că în Republica Moldova școala generală durează din clasa 1 până la clasa a 9-a, apoi înveți 5 ani la colegiul medical sau poți să vii după clasa a 12-a și înveți 3 ani. Liceul este până în clasa a 11-a, susțin Bacul și poți urma 3 ani la colegiu sau la institul de medicină, timp de 6 ani. Colegiul are ca specialitate: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie. O specialitate, care la noi nu există, se numește felcer; de fapt, pregătesc studenți pentru ambulanțe. Un asistent medical generalist nu poate să muncească pe ambulanță dacă nu are această specialitate. Mai au și moașe. Toate specialitățile sunt pentru 5 ani și pentru 3 ani. Colegiul e de stat și este gratuit. Au pentru fiecare specialitate câte o grupă la taxă. Sunt și străini, ca de exemplu: ceceni, armeni, georgieni.

 

Adrian Cozma ( clasa II D – AMG ), Taganrog Medical College, Taganrog – Rusia

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 105

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes