Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - ISTORIA FARMACIEI - prezentată de elevii de la calificarea Asistent medical de farmacie

Concursul „Profilaxie și Terapie prin mișcare”- ediţia a VI-a

Concursul „PROFILAXIE ȘI TERAPIE PRIN MIȘCARE” a ajuns anul acesta la ediţia a VI-a...

Rezultate PISA 2018: România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani

România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani la testele PISA. Este vorba despre acea...

-Investește în tine! Investește în educația ta!-

De acum poți plăti taxa de școlarizare prin CREDIT FĂRĂ DOBÂNDĂ! Vino joi –&n...

- La mulți ani, România! -

La 1 decembrie 2019 sărbătorim 101 ani de România. Este momentul în care fiecare simte ...

  • Concursul „Profilaxie și Terapie prin mișcare”- ediţia a VI-a

  • Rezultate PISA 2018: România are cele mai slabe rezultate din ultimii 9 ani

  • -Investește în tine! Investește în educația ta!-

  • - La mulți ani, România! -

ISTORIA FARMACIEI - prezentată de elevii de la calificarea Asistent medical de farmacie

ISTORIA FARMACIEI - prezentată de elevii de la calificarea Asistent medical de farmacie

Elevii din anul I, calificarea Asistent medical de farmacie, au participat la concursul cu tema: „Evoluția actului farmaceutic ȋn decursul timpului”.

Doamna director prof. Aurelia Șova a deschis activitatea subliniind faptul că acest concurs a devenit o tradiție ȋn Catedra de Farmacie a Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, an de an elevii din anul I participând cu lucrări valoroase și bine documentate. Aceste activităţi oferă elevilor posibilitatea să-şi dezvolte abilitățile de comunicare.

 

La activitate s-au înscris 5 echipe, care au prezentat lucrări bine documentate despre modul de tratare a diferitelor afecţiuni de-a lungul anilor, despre remediile de origine vegetală, minerală sau animală, de la farmacopeea chineză PEN-TSAO şi papirusul EBERS, până la descoperirea penicilinei de A. Fleming, în anul 1929 şi a moleculelor noi, descoperite în ultimul secol. De asemenea, o lucrare foarte bine documentată a prezentat dezvoltarea farmaciei în Țările Române.

Fiind un instrument de educație medicală, istoria terapeuticii trebuie studiată și cercetată. Terapeutica nu este o știință exactă, iar mesajul transmis de medic pacientului este chiar medicamentul.

În evoluția medicamentului este evidentă continuitatea și discontinuitatea, există remedii care au traversat istoria, dar și remedii lipsite de efecte terapeutice reale. Treptat, s-a trecut de la faza mistico-religioasă la faza utilizării raționale, de la irațional la rațional.

Paracelsus nota cu 500 de ani în urmă: „în privința medicamentului totul este otravă, diferența o face întotdeauna doza”, iată de ce trebuie evitată automedicația, dar trebuie să se acorde o mare atenție prevenției, pentru că este mult mai ușor și mai ieftin să previi decât să tratezi. Inelul de legătură între medic și pacient este rețeta.

 

La finalul prezentărilor, doamna Maria Besciu, doctor în istoria medicinei al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a susținut o conferință despre părintele învățământului medico-farmaceutic românesc, Carol Davila, și despre prima femeie farmacist din România, Paulina Cruceanu. Destinul tragic al primei doamne farmaciste a impresionat auditoriul, ea murind la spitalul Colțea, în urma unui accident cauzat de tramvaiul tras de cai, chiar în ziua în care în Monitorul Oficial era concesionată farmacia pe care o dorise atât de mult. Ironia sorții!

Organizator, creator de medicament (picăturile Davila), profesor, ocrotitor al copiilor orfani, director al Eforiei Spitalelor, un bun român (a primit cetățenia română), patriot, membru post-mortem al Academiei Române, prin eforturile susținute ale doamnei dr. Mioara Mincu – fondatoarea școlii noastre, dr. Carol Davila va rămâne pentru totdeauna, cel care a creat învățământul medical românesc. Drept recunoștință, o serie de instituții medicale românești îi poartă cu mândrie numele.

 

Prin acest concurs, Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” a arătat că știe să-și cinstească înaintașii iar, toți cei care au participat la acest eveniment au fost și vor rămâne daviliști.

Festivitatea de premiere a adus bucurie în rândul participanților, iar concursul în sine va fi cu siguranță un ecou până la ediția următoare.

Premianții au fost următorii:

Locul I – Echipa formată din elevii Chiosa Măriuca, Constantinescu Teodora, Rădoeșteanu Livia – a prezentat lucrarea despre „Etapa Științifică”

Locul al II-lea – Echipa formată din elevii Doroş Oana, Doroş Elena, Mihăilescu Camelia a prezentat lucrarea „Dezvoltarea farmaciei în Țările Romane”

Locul al III-lea – Echipa formata din elevii Constantin Andreea, Dinu Luciana, Măcău Claudia a prezentat lucrarea „Etapa Filozofică”.

Lucrări bine documentate au prezentat şi echipele formate din elevii Mazilu Luiza şi Enache Andreea cu tema „Etapa Religioasă” şi Stan Marilena cu tema „Etapa Experimentală”.

 

Felicitări organizatorilor, felicitări premianților, felicitări participanților!

Este lăudabil faptul că în Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, încă din anul I, se organizează astfel de evenimente, elevii fiind familiarizați cu aceste probleme, încă de la debutul lor în cariera de asistent de farmacie.

Felicitări și mulțumiri cadrelor didactice ale Catedrei de Farmacie, care cu dăruire și pricepere organizează și realizează an de an un astfel de arc peste timp.

 

Jurist dr. Maria Besciu

Prof. Anca Celina Grecu

(șef Catedra Farmacie)

Citit 345 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Noiembrie 2019 21:48
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG