În fiecare an, Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” marchează Ziua Mondială a Diabetului Zaharat prin evenimente care au ca scop principal prevenția, sub sigla care ne reprezintă: Educație pentru Sănătate.

Anul acesta, acțiunile noastre s-au desfășurat online. Elevii și cadrele didactice au participat la întâlniri cu specialiști din domeniu. Activitățile au fost organizate de prof. Sorina NEGREI (coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare, responsabil Clubul Absolvenților) și Catredra de Nursing și Științe, reprezentată de prof. Alice RAGAZAN – șef Catedră și prof. Mirela AVRAM – responsabil Învățământ clinic.

Prima activitate l-a avut ca invitat pe domnul dr. Alin DOBRE, medic specialist Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, care ne-a vorbit despre „Diabetul în evoluție – De la sarcină la Diabetul infantil.” 

Diabetul gestațional este o formă de diabet care apare în timpul sarcinii la femeia care nu a avut niciodată diabet și care dispare, de obicei, după ce bebelușul a fost născut. Diabetul gestațional este tratabil, în special dacă este detectat în primele stadii ale sarcinii.

Tratarea diabetului scade riscul bebelușului de a avea ulterior probleme de sănătate, precum probleme respiratorii, obezitate sau de a deveni bolnav de diabet.

Factorii de risc ai diabetului gestațional sunt:

  • Vârsta (peste 25 de ani);
  • Greutatea mamei (dacă este supraponderală);
  • Istoricul medical (dacă are rude cu diabet) și cel al sarcinilor anterioare (dacă a avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară sau dacă a avut o sarcină cu un copil foarte mare).

De ce apare diabetul gestațional?

În timpul sarcinii, în uter se dezvoltă placenta care sprijină dezvoltarea fătului, face conexiunea între mamă și copil și îi asigură acestuia din urmă nutriția. Placenta contribuie la secreția mai multor hormoni, iar unii dintre ei îngreunează acțiunea insulinei din corpul mamei, respectiv posibilitatea insulinei de a păstra nivelul de zahăr din sânge între limitele normale.

Simptomele diabetului gestațional

Motivele pentru care trebuie să faci testul de glicemie sunt:

  • Simți că ți-e sete aproape tot timpul, chiar și după ce ai băut apă;
  • Urinezi des – nu este tot timpul un semn de infecție urinară;
  • Simți că îți este foame mai des decât de obicei;
  • Începi să simți că ai vederea încețoșată.

Se poate trata diabetul gestațional?

Orice femeie însărcinată care a primit diagnosticul de diabet gestațional trebuie să își monitorizeze evoluția bolii astfel:

  • Trebuie să îți monitorizezi glicemia;
  • Este important să respecți recomandările alimentare primite de la medic și nutriționist;
  • Trebuie să îți monitorizezi atent și evoluția greutății corporale. Încercă să ții sub control atât glicemia, cât și greutatea cu ajutorul dietei și, dacă nu există contraindicații din partea obstreticianului, și cu ajutorul exercițiilor fizice recomandate pentru femei însărcinate. În cazul în care, deși respecți indicațiile cu privire la alimentație, glicemia nu rămâne în limite normale, va fi necesară și insulinoterapia;
  • Trebuie să îți măsori regulat și tensiunea arterială, un element important atât datorită faptului că ești însărcinată, cât și pentru că ai primit diagnosticul de diabet gestațional.

Ce teste se fac pentru diagnosticarea diabetului gestațional?

Testul pentru diabetul gestațional se numește testul de toleranță orală la glucoză și se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină. Va fi nevoie să mergi la cabinetul medicului pentru a efectua testul. În noaptea de dinainte și în dimineața testului nu va trebui să mănânci nimic și nici să bei apă. Asistentul medical va recolta o proba de sânge pentru a avea un nivel de bază al glicemiei, pe nemâncate. Apoi vei bea o băutură cu zahăr (75 grame de glucoză) și după o oră, respectiv două ore, asistentul va recolta din nou sânge pentru a vedea cum a răspuns organismul la încărcătura cu glucoză. Astfel, testul de toleranță orală la glucoza cu 75 g glucoză presupune efectuarea a trei glicemii: 1. Pe nemâncate (normal < 92 mg/dl) 2. La o oră (normal < 180 mg/dl) 3. La două ore după ingestia de 75 g glucoză (normal < 153 mg/dl). Conform Asociației Americane de Diabet (ADA), se consideră diabet de sarcină dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală decât pragul stabilit.

Cum va afecta diabetul dezvoltarea copilului?

Multe femei cu diabet gestațional vor naște copii sănătoși deoarece această afecțiune poate fi identificată la timp și tratată adecvat. Totuși, dacă nu este diagnosticat și tratat cu cea mai mare atenție, diabetul gestațional va duce la afectarea fătului și la apariția complicațiilor în cursul sarcinii, la naștere și imediat după aceea, dar și pe termen lung, evidente în copilărie sau la adultul tânăr. Nivelul crescut de glucoză pe care îl primește fătul prin intermediul placentei va stimula secreția de insulină pentru a scăpa de acest surplus de zahăr. Primind o cantitate de energie mai mare decât este necesar pentru creștere, fătul va depune surplusul sub formă de grăsime, ajungând să fie la naștere mai mare și mai greu decât este normal (macrosomie). De asemenea, un diabet necontrolat poate determina creșterea cantității de lichid amniotic.

Voi avea diabet și după ce voi naște?

Diagnosticul de diabet gestațional se menține numai pe durata sarcinii. După naștere, dacă diabetul persistă el va fi catalogat diabet de tip 1, tip 2 (cel mai frecvent) și mai rar secundar, în funcție de situație. Dacă după naștere glicemia revine la normal, trebuie știut faptul că mama are un risc foarte mare de a dezvolta diabet gestațional la o sarcină ulterioară sau chiar diabet în afara sarcinii. Ca urmare, toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcină trebuie să efectueze un test de toleranță la glucoza orală cu 75 g glucoză la 6-12 săptămâni după naștere pentru a stabili gradul de alterare a metabolismului glucidic după naștere. În plus, descoperirea unui diabet de sarcină care ulterior dispare după naștere se asociază cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2 de-a lungul vieții. Din acest motiv, se recomandă ca femeile care au avut diabet de sarcină să fie testate pentru diabet cel puțin o dată la fiecare 3 ani.

Înregistrarea integrală a activității de azi poate fi vizionată pe canalul de YouTube al școlii noastre.

 

prof. Raluca Brad

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 197

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes