Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - De ce să fii ASISTENT MEDICAL (I)

Dragii noștri viitori elevi...

Sănătatea este bunul cel mai de preț de care avem nevoie pentru o viață armonioasă și frumoasă. Iar ...

VINO SĂ TE FORMEZI CA ASISTENT MEDICAL - cea mai căutată profesie de pe piața muncii

Profesia de ASISTENT MEDICAL îți asigură numeroase oportunități de angajare.  Asistentul medica...

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE BFKT - 2021

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE CALIFICAREA PR...

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE AMF - 2021

ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII  PROFESIONALE CALIFICAREA ...

  • Dragii noștri viitori elevi...

  • VINO SĂ TE FORMEZI CA ASISTENT MEDICAL - cea mai căutată profesie de pe piața muncii

  • ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE BFKT - 2021

  • ORGANIZAREA ŞI DESFĂŞURAREA EXAMENULUI DE CERTIFICARE A CALIFICĂRII PROFESIONALE AMF - 2021

cdavila 1 cover 1170x250 2020 3

De ce să fii ASISTENT MEDICAL (I)

De ce să fii ASISTENT MEDICAL (I)

 Îngrijirea bolnavilor este o profesie eternă. Așadar, cât timp există oameni, va fi mereu nevoie de grijă, compasiune și înțelegere, iar munca asistenților medicali satisface aceste necesități.

Într-o serie de articole vom încerca să vă prezentăm cât mai multe informații despre această profesie nobilă, despre cariera îngerilor în alb.

 1. Ce este profesia de asistent medical

 Asistentul medical este o parte importantă a sistemului de îngrijire a sănătății individului și cuprinde trei elemente importante: promovarea sănătății, prevenirea bolilor și îngrijirea persoanelor bolnave de toate vârstele, în toate unitățile sanitare, așezările comunitare și în toate formele de asistență socială.

 Virginia Henderson, una dintre cele mai cunoscute asistente medicale din istorie, cercetător și scriitor, a definit asistentul medical astfel: „sarcina unică a asistentului medical este de a asista individul, fie că acesta este bolnav sau sănătos, în acele activități care contribuie la menținerea sănătății sau la recuperarea sa, pe care invidividul le-ar desfășura de unul singur dacă ar avea puterea, voința sau cunoștințele necesare și să acționeze în așa fel încât acesta să își poarte de grijă singur cât mai curând posibil”.

 Aceeași Virginia Henderson a formulat câteva principii care stau la baza profesiei de asistent medical: „să fie ochiul pentru cel care și-a pierdut vederea, mâna pentru cel căruia i-a fost amputată, dragostea de viață pentru cel care încearcă să renunțe la ea, să posede cunoștințele necesare pentru tânăra mamă”.

 Consiliul Europei definește profesia de asistent medical prin rolul ei în societate: „acela de a ajuta indivizii, familiile și grupurile să-și determine și să-și îndeplinească potențialul lor fizic, mental și social. Aceasta impune asistenților să realizeze funcții care promovează și mențin sănătatea și, în aceeași măsură, previn îmbolnăvirea indivizilor”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește asistentul medical ca „o persoană care, fiind admisă în mod oficial la un program educațional de specialitate, a parcurs cu succes studiile și a obținut calificarea necesară pentru a practica această profesie”. În completare, Consiliul Internațional al Nurselor (ICN) menționează că un asistent medical este autorizat în îndeplinirea acelor proceduri și funcții care sunt impuse de îngrijirea sănătății în orice situații s-ar afla, dacă este calificat pentru efectuarea acestora.

 2. Ce calificări există pentru asistenții medicali

 În România, sunt recunoscute mai multe calificări pentru profesia de asistent medical. Cele mai căutate sunt:

  •      Asistent medical generalist (AMG)

 Majoritatea asistenților medicali din clinici și spitale dețin această calificare. În detaliu, asistentul medical generalist se ocupă cu asistarea medicului la efectuarea investigațiilor clinice, efectuarea explorărilor funcționale, realizarea investigațiilor paraclinice uzuale, programarea pacienților pentru investigații de specialitate, administrarea tratamentelor, intervenții în situații de urgență, monitorizarea stării pacientului, completarea documentelor de evidența a medicamentelor, de evidența a pacienților și de observație clinică medicală, prevenirea creării focarelor de infecție, sterilizarea instrumentelor și a materialelor, administrarea medicamentelor și a materialelor consumabile, asigurarea condițiilor igienico-sanitare generale la locul de muncă, precum și asigurarea condițiilor necesare desfășurării tratamentelor și recoltărilor.

  •       Asistent medical farmacie (AMF)

 Cel care colaborează cu farmacistul licențiat, îndeplinind sarcini precum numerotarea tabletelor, etichetarea medicamentelor, inventariază stocurile, distribuie medicamentele, verifică dacă informațiile din prescripții sunt corecte etc. Asistentul medical de farmacie poate lucra în: farmacie și puncte farmaceutice, laboratoare și farmacii din cadrul spitalelor și clinicilor particulare, laboratoare galenice, în fabrici de medicamente, depozite de medicamente, centre de distribuție a medicamentelor. 

  •      Asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare (BFKT)

 Cel care se ocupă cu efectuarea tratamentelor de termoterapie, electroterapie, masaj, reflexoterapie, efectuează proceduri de fizioterapie, evaluează bilanțul articular și muscular al pacienților, toate acestea respectând prescripțiile făcute de medic pe fișele de tratament. Asistentul medical BFKT poate lucra în clinici și spitale cu profil balnear, în centre de recuperare, SPA-uri, centre de înfrumusețare și remodelare corporală. 

(sursa: www.medijobs.ro/blog/tot-despre-meseria-de-asistent-medical/amp)

 

prof. Raluca Brad

 

AVEM EDUCAȚIA PENTRU SĂNĂTATE ÎN INIMĂ

ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ „CAROL DAVILA” BUCUREȘTI

Str. Viitorului nr. 161-163, sector 2, București – tel / fax: +4021.610.70.68;

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.www.scoalacdavila.ro

www.scoalacdavila.ro/admitere2021

Citit 273 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iunie 2021 12:59
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG