Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - Darwin Day – 12 februarie 2020

Învățăm de la cei mai buni din linia întâi!

Suntem mândri de ei! Sunt un exemplu pentru noi toți. Ei sunt colegii noștri, medici și asiste...

CAMPANIA DE ADMITERE CONTINUĂ - PREÎNSCRIE-TE ONLINE!

Campania de Admitere în anul școlar 2020 – 2021 este în desfășurare! Grăbește-te s...

Nu uita de bunicii singuri!

„Cine are părinți, pe pământ, nu în gând...(...) / Cine are părinţi, î...

Cum arată o unitate de terapie intensivă COVID-19 din Coreea de Sud

Într-o unitate de Terapie intensivă din Coreea de Sud, în care sunt tratați pacienții in...

  • Învățăm de la cei mai buni din linia întâi!

  • CAMPANIA DE ADMITERE CONTINUĂ - PREÎNSCRIE-TE ONLINE!

  • Nu uita de bunicii singuri!

  • Cum arată o unitate de terapie intensivă COVID-19 din Coreea de Sud

cdavila 1 cover 1170x250 2020 3

Darwin Day – 12 februarie 2020

Darwin Day – 12 februarie 2020

Ziua Darwin (Darwin Day) marchează data la care s-a născut Charles Darwin (12 februarie 1809) și este un prilej de a sublinia importanța contribuțiilor marelui naturalist britanic în dezvoltarea științei.

Charles Darwin este fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor (Teoria evoluționistă). A observat că toate speciile de forme de viață au evoluat de-a lungul timpului din anumiți strămoși comuni, ca rezultat al unui proces pe care l-a numit „selecție naturală”, toate acestea fiind publicate în celebra operă numită „Originea speciilor”(1859).

Teoria evoluționistă a fost recunoscută de către comunitatea științifică și publicul larg încă din timpul vieții sale, în timp ce teoria selecției naturale a fost considerată ca prim argument al procesului evoluției abia prin anii 1930, iar acum constituie baza evoluționismului sintetic.

Tratează evoluția umană și selecția sexuală în lucrarea „Originea omului”, urmată de „Exprimarea emoțiilor la oameni și animale”.

Observațiile sale asupra plantelor au fost publicate, de asemenea, într-o serie de cărți.

Darwin a fost unul dintre cei mai influenți oameni de știință ai tuturor timpurilor, care a modificat fundamental concepțiile privind apariția și evoluția vieții pe Terra.

Teoriile sale exprimă materialitatea lumii vii și susțin originea animală a omului. Concepția sa evoluționistă (darvinismul) aflată în contradicție cu teoria fixistă, creaționistă, a avut o mare influență asupra filozofiei cunoașterii. Teoriile lui Darwin stau la baza biologiei moderne, ca o explicație a biodiversității.

 

Teoria darwinistă

Tezele principale sunt :

Speciile se transformă treptat unele în altele prin interacțiunea următorilor factori: variabilitatea, ereditatea, suprapopulația, lupta pentru existență și selecția naturală.

Variabilitatea individuală oferă material pentru acțiunea selecției. Variabilitatea este rezultatul corelației dintre organism și mediu, dintre modificările condițiilor de mediu și acțiunea factorilor interni specifici organismului.

Ereditatea fixează variațiile și face posibilă acumularea lor în cursul generațiilor. Darwin admite inconsecvent ereditatea caracterelor dobândite.

Suprapopulația este creșterea excesivă a numărului de indivizi ai unei specii în raport cu mijloacele de trai.

 

Indiferent de controversele iscate, Charles Darwin este incontestabil o personalitate emblematică pe plan internaţional, iar impactul muncii sale asupra ştiinţei moderne şi a dezvoltării gândirii este major. Prin urmare, data de 12 februarie, ziua lui de naştere, a fost aleasă pentru a sărbători realizările ştiinţei. Ziua lui Darwin - Darwin Day este un prilej pentru organizarea diferitelor evenimente în toată lumea, pentru a celebra gândirea ştiinţifică şi umanismul.

(surse: https://ro.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ziua_Darwin; https://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_Day)

 

prof. Raluca Brad

Citit 450 ori Ultima modificare Marți, 11 Februarie 2020 22:01
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG