- EVENIMENT -

Joi, 15 februarie 2018, începând cu ora 10.00, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol ...

Darwin Day – Ziua Darwin –

12 februarie, ziua în care s-a născut Charles Darwin, a fost aleasă pe plan mondial pentru a c...

Cum să avem un stil de viață sanogen

La Liceul Teoretic „C.A. Rosetti”, proiectul educativ regional „Învățați să ...

O profesie pentru mâine – un vis împlinit

„O profesie pentru mâine” a fost tema prezentată de echipa Școlii Postliceale Sani...

 • - EVENIMENT -

  Luni, 12 Februarie 2018 17:55
 • Darwin Day – Ziua Darwin –

  Luni, 12 Februarie 2018 17:21
 • Cum să avem un stil de viață sanogen

  Vineri, 09 Februarie 2018 23:41
 • O profesie pentru mâine – un vis împlinit

  Vineri, 09 Februarie 2018 22:46
ATELIERUL DE NUTRIŢIE – ediţia a VI-a

ATELIERUL DE NUTRIŢIE – ediţia a VI-a

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat a VI-a ediție a „Atelierului de Nutriție -  Alimentația unui stil de viață sănătos”, Concurs - workshop cu tema „Să fim o zi ovolactovegetarieni”. Coordonatorii acestui proiect sunt: prof. Nicoleta Oprea, prof. Maria Baldovinescu și prof. Andreea Csolti.

 

Motivația organizării acestei activități derivă din necesitatea aplicării în practică a cunoștințelor  teoretice dobândite atât  la orele  de Anatomia și fiziologia omului ( Sistemul digestiv, Digestia și Absorbția), cât  și la orele de Biochimie, despre diferite tipuri de metabolism, pornind de la  substanțele complexe pe care le conțin alimentele, despre principiile alimentare, despre glucide, lipide, proteine, vitamine, minerale și importanța lor în diferite procese care au loc în organismul uman.

Scopurile acestui atelier de nutriție sunt: evidențierea necesității diversificării alimentației, descoperirea beneficiilor nutritive pe care le aduc legumele și fructele în dieta zilnică, stimularea consumului de noi alimente pe bază de legume și fructe și experimentarea de noi gusturi  în combinații sănătoase. 

Fiecare grupă de elevi a susținut o prezentare scrisă despre produs, însoțită de imagini, care a cuprins mai multe informații: ingredientele folosite, numărul de calorii al fiecărui ingredient și conținutul în proteine, glucide, lipide, calitățile nutritive și beneficiile pentru sănătate ale preparatului prezentat. 

 

Prof. Nicoleta Oprea ne-a declarat: „Educația pentru sănătate începe cu educația pentru o ALIMENTAȚIE SĂNĂTOASĂ. De șase ani coordonez ATELIERUL DE NUTRIȚIE, împreună cu colegele: prof. Maria Baldovinescu și prof. Andreea Csolti, conștiente fiind de importanța demersului nostru de a populariza alimente mai rar utilizate, dar cu calități nutritive și reale beneficii pentru sănătate. S-au alăturat echipei, ca îndrumători de proiecte, prof. Eugenia Petrescu și prof. Adriana Jerca.

Diversitatea alimentelor asigură necesarul de elemente minerale, vitamine, nutrimente, din care organismul își produce energia, construiește și reconstruiește permanent structurile celulare. Legumele, fructele, ierburile, condimentele naturale, semințele sunt esențiale în alimentație, însă puțini dintre noi utilizează o gamă largă din fiecare sortiment și cei mai mulți folosesc doar 3 - 4 alimente preferate, riscând carențe de toate felurile.

Mulțumim colegilor care au acceptat invitația noastră de a face parte din juriu: prof. științe medicale – dr. Carmela Bănulescu, prof. științe medicale – dr. Mirela Mihăilă, profesor instruire practică Alice Ragazan, biolog Sorin Azoiței, eleva Diana Popa, pasionată de nutriție.

FELICITĂRI  tuturor participanților!” 

 

 

Alături de prof. Nicoleta Oprea, coordonator al acestui proiect este și prof. Maria Baldovinescu, care afirmă: „Deoarece cea mai mare parte a bolilor prezentului au drept cauză directă sau indirectă o alimentație necorespunzătoare, noi, cadrele didactice de biologie, încercăm să imprimăm elevilor câteva reguli de bază pe care să le pună în practică pentru ei și pentru întreaga familie. Anul acesta, accentul a fost pus de către elevi pe preparate raw vegan, care nu implică prelucrarea termică, fapt ce asigură conservarea principiilor nutritive, și nu necesită utilizarea zahărului. Majoritatea preparatelor au fost deserturi, dar nu au lipsit nici aperitivele, cum ar fi buletele de linte roșie, salatele, tortilla, lasagna vegetală etc. Nucile, semințele, fructele confiate, leguminoasele uscate, spanacul, dovleacul au fost „vedetele “ acestei ediții.

Câștigători am fost cu toții, elevi și profesori, deoarece am aflat moduri noi de folosire a ingredientelor, informații despre unele ingrediente folosite mai rar ( de exemplu, pudra de roșcove ), dar și cât de utile sunt pentru sănătate toate acestea, dacă sunt consumate în starea lor naturală și cât de des posibil.”

 

LISTA PREMIANȚILOR -  ATELIERUL DE NUTRIȚIE EDIȚIA A VI-A

 

PREMIUL NUMELE ELEVILOR CLASA PROIECTUL
LOCUL I TORCARU ANA ROXANA I F RULADĂ CU SPANAC
LOCUL I

NEACȘU (MITROI) NICOLETA

GAVRILOIU ( ISBICEANU) SIMONA DANIELA    

I K TORT CU NUCI CAJU ȘI FRUCTE DE PĂDURE
LOCUL II ȚIGĂNUȘ IULIA I F TORTILLA CU LEGUME (SPANIA)
LOCUL III TUFAN MĂDĂLINA I F BRIOȘE CU SEMINȚE ȘI CAISE
MENȚIUNE I

AMARIEI (ION) DUMITRIȚĂ BEATRICE

ROBU(ILIE)MARIANA

I K RULADĂ DE BISCUIȚI CU SFECLĂ ROȘIE
MENȚIUNE II

RUSU SILVIA

GHEORGHIU ANA

I B SALATĂ NICOISE ȘI CHEESECAKE RAW VEGAN
MENȚIUNE III

IOVU DIANA

ILIE DIANA

IK CHEESECAKE  RAW VEGAN CU CREMĂ DE VANILIE ȘI AFINE

 

prof. Nicoleta Oprea - Responsabil Comisia de Proiecte și Programe Educative 

prof. Raluca Brad

Citit 930 ori Ultima modificare Vineri, 09 Februarie 2018 16:07
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgedu_ro.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG

Ultimele articole