Scoala Postliceala Sanitara Carol Davila - ATELIERUL DE NURSING – Țigările fără fum nu sunt și fără riscuri!

LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

În urmă cu 103 de ani, prin hotărârea Marii Adunări Naționale, întrunită la Alba Iulia, se înfăptuia...

ATELIERUL DE NURSING – Echitate în Îngrijirile paliative (II)

Vineri, 03.12.2021, ora 15.00, continuăm întâlnirile din ATELIERUL DE NURSING cu tema „Nu lăsăm pe n...

ATELIER DE NURSING: Testul rapid antigen COVID-19 din salivă

Elevii noștri voluntari au fost instruiți în vederea efectuării procedurii de testare rapidă antigen...

1 Decembrie – Ziua Națională a României

La 1 decembrie 2021 sărbătorim 103 ani de România. Este momentul în care fiecare simte parcă mai mu...

  • LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

  • ATELIERUL DE NURSING – Echitate în Îngrijirile paliative (II)

  • ATELIER DE NURSING: Testul rapid antigen COVID-19 din salivă

  • 1 Decembrie – Ziua Națională a României

cdavila 1 cover 1170x250 2020 3

ATELIERUL DE NURSING – Țigările fără  fum  nu  sunt  și  fără  riscuri!

ATELIERUL DE NURSING – Țigările fără fum nu sunt și fără riscuri!

Pentru a marca importanța Zilei Naţionale fără Tutun, în cadrul ATELIERULUI DE NURSING a avut loc activitatea cu tema: „Țigările fără fum nu sunt și fără riscuri!”.

Invitatul evenimentului a fost doamna dr. Elena ACHIM – prof. Specialități Medicale.

Pe parcursul activității a fost evidențiată importanța Educației pentru Sănătate care urmărește promovarea cunoștințelor corecte privind diferite aspecte ale sănătății, prevenirea  şi combaterea comportamentelor de risc pentru sănătate și formarea de atitudini și deprinderi indispensabile unui comportament responsabil și sănătos.

Fumatul este un factor major pentru boala aterosclerotică (coronariană, carotidiană, periferică), inclusiv fumatul pasiv fiind dovedit a crește riscul cardiovascular, iar țigările electronice nu sunt deloc lipsite de toxicitate. Riscul cardiovascular este cu atât mai mare cu cât debutul fumatului se produce înainte de vârsta de 15 ani.

Efectele fumatului sunt devastatoare pentru sănătate.

Țigările dau dependență și obișnuință, afectează sistemul nervos, arterele, aparatul respirator și circulator. Majoritatea asociază efectele nocive ale fumatului cu cancerul pulmonar, fară a se gândi și la alte forme de cancer, respectiv cancer laringian, de vezică urinară, de buze sau gastric.

Oprirea fumatului reprezintă o metodă eficientă de reducere a riscului cardiovascular. În prevenția primară s-a dovedit că oprirea fumatului scade riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral, iar în prevenția secundară scade mortalitatea la pacienții cu cardiopatie ischemică.

Doamna dr. Elena ACHIM a vorbit și despre Impactul utilizării țigărilor electronice asupra sănătății. Utilizarea țigaretelor electronice cu conținut de nicotină are un impact nociv semnificativ asupra funcțiilor vasculare.

Conform unui studiu publicat în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, țigările electronice sunt la fel de nocive ca țigările obișnuite cu tutun, gudron și nicotină. Aburul țigării electronice afectează sistemul imunitar, având un efect similar ca fumul de țigară, ceea ce te supune unui risc ridicat de cancer pulmonar.

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” are ca misiune pregătirea asistentului medical ca EDUCATOR PENTRU SĂNĂTATE, în spiritul valorilor fundamentale ale profesiei: dragostea pentru om, sănătate şi viață, respectul pentru profesie, pasiunea şi capacitatea pentru muncă. De aceea, în fiecare an, cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat (31 mai) și a Zilei Naționale fără Tutun (celebrată în a treia joi a lunii noiembrie), elevi și cadre didactice marchează aceste zile prin diferite activități care subliniază efectele fumatului asupra sănătății.

ATELIERUL DE NURSING reunește activități desfășurate pe parcursul anului școlar 2021 – 2022 pentru elevii școlii noastre, atât online, cât și fizic, în sala de demonstrație. La fiecare activitate avem invitați din domeniul medical, care prezintă teme actuale, de interes pentru viitorii asistenți medicali. Organizatorul activităților este Catedra de Nursing și Științe.

 

prof. Raluca Brad

Citit 83 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Noiembrie 2021 16:56
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

PARTENERI

brighton.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG