DOAMNA DR. MIOARA MINCU – emoții și aduceri aminte...

Joi, 15 februarie 2018, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” a organizat eveniment...

Ziua Constantin Brâncuși – 19 februarie 2018

În fiecare an, pe 19 februarie, sărbătorim Ziua Constantin Brâncuşi. Anul acesta, se &ic...

- EVENIMENT -

Joi, 15 februarie 2018, începând cu ora 10.00, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol ...

Darwin Day – Ziua Darwin –

12 februarie, ziua în care s-a născut Charles Darwin, a fost aleasă pe plan mondial pentru a c...

 • DOAMNA DR. MIOARA MINCU – emoții și aduceri aminte...

  Miercuri, 21 Februarie 2018 14:39
 • Ziua Constantin Brâncuși – 19 februarie 2018

  Luni, 19 Februarie 2018 18:59
 • - EVENIMENT -

  Luni, 12 Februarie 2018 17:55
 • Darwin Day – Ziua Darwin –

  Luni, 12 Februarie 2018 17:21
Premiile Nobel pentru Fizică și Chimie

Premiile Nobel pentru Fizică și Chimie

Cercetătorii Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică pe 2017 pentru „contribuţia lor decisivă la realizarea detectorului LIGO şi în observarea undelor gravitaţionale”, a anunţat Comitetul Nobel, reunit marţi, la sediul Institutului Karolinska din Stockholm, citat de News.ro.

Distincţia va fi împărţită între cercetători. Fizicianul german Rainer Weiss va primi jumătate din premiu, în timp ce cealaltă jumătate le revine cercetătorilor americani Barry C. Barish şi Kip S Thorne, conform Comitetului Nobel de la Stockholm.

 

Pe 14 septembrie 2015, undele gravitaţionale din univers au fost observate pentru prima dată. Undele, care au fost prevăzute de Albert Einstein acum 100 de ani, provin din coliziunea a două găuri negre. A fost nevoie de 1,3 miliarde de ani pentru ca valurile gravitaţionale să fie înregistrate de detectorul LIGO (Observator de Unde Gravitaţionale) din Statele Unite.

Semnalul detectat a fost extrem de slab când a ajuns pe Pământ, însă această observaţie anunţa o revoluţie în astrofizică.

Undele gravitaţionale reprezintă o modalitate complet nouă de a observa cele mai violente evenimente din spaţiu şi de a testa limitele propriei noastre înţelegeri despre lume.

LIGO, Laserul de Observare a Undelor Gravitaţionale, este un proiect de colaborare cu peste o mie de cercetători din mai mult de 20 de ţări.

 

Cei mai populari laureaţi ai premiilor Nobel pentru Fizică sunt: Albert Einstein, în 1921, Niels Bohr, în 1922, Marie Curie, în 1903, J.J. Thomson, în 1906, James Chadwick, în 1935.

Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro).

 

Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 - 10 decembrie 1896).

 

Academia Suedeză a decis ca premiul Nobel pentru Chimie să fie acordat cercetătorilor Jacques Dubochet, de la Universitatea din Lausanne (Elveţia), Joachim Frank, de la Universitatea Columbia din New York (S.U.A.) şi lui Richard Henderson, de la MRC Laboratory of Molecular Biology, Cambridge (Marea Britanie), „pentru că au dezvoltat microscopia crio-electronică la rezoluţie înaltă în depistarea biomoleculelor în soluţie”.

Frederick Sanger este singurul laureat cu două premii Nobel pentru Chimie, în anii 1958 şi 1980. Ernest Rutherford, care a primit premiul Nobel în 1908, se află printre cei mai populari laureaţi. În timpul secolului al XX-lea, chimia s-a dezvoltat, fiind strâns conectată cu dezvoltările fundamentale.

Sezonul premiilor Nobel 2017 a început luni, odată cu acordarea premiului pentru Medicină cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru „descoperirile privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian”.

La un an de când Academia Suedeză a şocat întreaga lume prin alegerea lui Bob Dylan ca laureat al Nobelului pentru Literatură, juriul se pregăteşte să dezvăluie joi, la ora 2.00, ora României, câştigătorul din acest an. Scriitorii Ngugi wa Thiong’o şi Haruki Murakami sunt preferaţii caselor de pariuri. Romanciera canadiană Margaret Atwood, poetul sud-corean Ko Un, israelianul Amos Oz, scriitorul şi traducătorul italian Claudio Magris şi romancierul spaniol Javier Marías sunt „în cărţi” pentru un Nobel.

Vineri, de la ora 12.00, ora României, va fi anunţat premiul Nobel pentru Pace, iar luni, 9 octombrie, de la ora 12.45, va fi anunţat premiul Nobel pentru Economie.

 

Surse:

http://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/nobelul-pentru-fizica-ajunge-la-cercetatorii-care-detectat-undele-gravitationale-803913

http://stirileprotv.ro/stiri/international/premiul-nobel-pentru-chimie-2017-cac-tigat-de-3-cercetatori-pentru-depistarea-biomoleculelor-in-solutie.html

Citit 481 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Octombrie 2017 16:43
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

PARTENERI

brighton.jpgedu_ro.jpgefnweb_eu.JPGeurope_eu.JPGministerulsanatatii_ro.jpgnmcuk_org.JPGoamr_ro.JPG

Ultimele articole