Joi și vineri, 9 – 10 martie 2017, studenții din Elveția, Spania și Norvegia au fost întâmpinați de doamna Viorica Olaru, Directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” și de doamna Tomoșoiu Ivan Alina, Asistent medical principal Șef – Medicină generală, secția Terapie Intensivă Neonatologie.  Au fost însoțiți de doamna prof. Maria Pârlog, director adjunct al Școlii Postliceale Sanitare „Carol Davila”, doamna prof. Raluca Kiyak și elevele: Alina Vișinică și Carmen Sandu ( clasa I A – AMG ).

„Cu această ocazie, am aflat informații interesante și importante despre Spitalul „Marie Curie”, iar oaspeții noștri au fost foarte încântați de ceea ce au văzut. Impresia generală a acestora a fost că spitalul oferă condiții similare celor din spitalele din țara lor.” – a declarat doamna prof. Raluca Kiyak.

 

„Circa 200 de copii puteau fi tratați anual în Secția de Terapie Intensivă nou-născuți de la „Marie Curie”, care este și era, de departe, cea mai bună secție de acest fel din țară. Alți 200 erau, din păcate, refuzați pentru că pur și simplu nu era destul spațiu.

Inspirată după cea mai bună secție omoloagă din lume, cea din Spitalul Universitar Iowa, noua secție aduce în România un concept complet nou în îngrijirea nou-născuților:

-spațiul de tratament ocupă peste 1.000 mp și a fost construit în conformitate cu cele mai stricte norme constructive și medicale internaționale;

-fiecare pacient este îngrijit într-un compartiment separat sigur și prietenos atât cu pacienții, cât și cu părinții a căror prezența este foarte importantă pentru evoluția bebelușului;

-este posibilă efectuarea intervențiilor chirurgicale „la pat” pentru pacienții care nu pot fi transportați în condiții de siguranță în sala de operații și pentru care aceste intervenții sunt de importanță vitală;

-spațiile pentru depozitarea materialelor, pentru prepararea perfuziilor și a laptelui sunt separate și sterile;

-nivelul scăzut de zgomot, condițiile de intimitate, iluminarea indirectă variabilă, personalizată, asigură nou-născuților confortul atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață;

-secția dispune de generator electric, sisteme performante antiincendiu și de comunicații;

-sistemul centralizat de monitorizare și telemedicină permite transmiterea de imagini video și date, în timp real, pentru urmărirea semnelor vitale ale copiilor de către medici, oriunde s-ar afla aceștia, pentru dignosticarea la distanță și realizarea de aplicații în centrul de training situat la parter. Implementată pe noua tehnologie 4G, soluția este o premieră tehnologică în România.

La nivelul 2 al clădirii se află cabinete de consultații și spațiile destinate medicilor, asistentelor și părinților. Familiile pot fi primite în spații dedicate, informarea pacienților și consilierea lor psihologică fiind aspecte foarte importante.

Centrul de training de la nivelul 1 găzduiește 3 spații de training pentru urgențe neonatale. Sistemul de telemedicină permite transmiterea în centrul de training a procedurilor medicale complexe aplicate în tratamentul nou-născuților. Centrul permite astfel efectuarea de consultații multidisciplinare, diagnosticare complexă în colaborare cu centre specializate din străinătate, dar și pregătirea medicilor și a sudenților.

 

Spitalul de copii „Marie Curie” este cel mai mare spital pediatric din țară și are rezultate remarcabile. Spital multidisciplinar, cu multiple posibilități de diagnostic și tratament, către care sunt direcționați foarte mulți pacienți din toată țara, cu patologii variate și dificile, „Marie Curie” tratează anual chiar și 30.000 de copii.

Secția de Terapie Intensivă nou-născuți de la „Marie Curie” are cea mai mică rată de mortalitate infantilă din țară, apropiată de media din centre europene de prestigiu; tratează nou-născuți și chiar prematuri sub 1000 g cu patologii severe, malformații digestive, malformații pulmonare, hernii diafragmatice, traumatisme obstetricale, boli infecțioase severe, afecțiuni neurochirurgicale. 

Secția are personal medical bine instruit și dedicat, medici cu specializări în străinătate, în centre renumite, cu experiență deosebită în specialitatea lor. Astfel, mortalitatea neonatală în Spitalul „Marie Curie” a scăzut de la valori de 70 – 80% în anii ’90, la 13 – 15% în prezent, în condițiile abordării unor patologii mult mai grave.” (sursa: http://inimacopiilor.ro/terapie-intensiva-nou-nascuti/Bucuresti-TINN.php)

 

Prof. Raluca Kiyak

Prof. Raluca Brad

  

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Afișări articol: 133

Spune si altora despre asta, alege platforma!

Unica școală din România membră European Nuring Module din 1999

Ghidul Școlii – 2022

Portalul Mobilitatii Europene

Alte știri de interes